مرال

نام علمی: Cervus elaphus maral
راسته: زوج سمان
خانواده: گوزن ها

اطلاعات کلی

مرال بزرگترین گوزن و بزرگترین گیاه­خوار سم دار ایران است؛ معمولا شبگرد است؛ به صورت اجتماعی زندگی می­‌کند و معمولا ماده­‌ها، بچه­‌ها و نرهای نابالغ باهم و جدا از دسته نرهای مسن زندگی می­‌کنند؛ به خوبی شنا می­‌کنند؛ مرال­ها در تابستان و به خصوص در فصل جفت­گیری علاقه زیادی به مالیدن خود در لجن­زارها دارند .

معمولا در اواسط شهریور جفت­گیری شروع شده و تا اواسط مهرماه ادامه می­‌یابد؛ در این زمان بین نرها جدال­‌هایی برای تعیین قلمرو و تشکیل حرمسرا درمی­‌گیرد که با شاخ زدن، صدا دادن و پاشیدن ادرار همراه است؛ در فصل جفت­‌گیری در اکثر زیستگاه­‌های مرال صدای نرها که به گاوبانگ بانگ معروف است شنیده می‌­شود؛ نرهای غالب گاهی متجاوز از ده ماده را در اختیار می­‌گیرند ولی به ندرت پدر بیش از چهار فرزند می‌­شوند؛ دوره بارداری حدود ۲۴۰ روز است و یک بچه متولد می­‌شود.

زیستگاه: جنگلهای خزری

 

پراکندگی در ایران

تمام منطقه جنگلی خزری از آستارا تا پارک ملی گلستان

 

پراکندگی در جهان

اروپا، شمال آفریقا، آسیا و آمریکا

 

وضعیت حفاظتی

با توجه به قطع بیرویه درختان و شکار غیرقانونی و تخریب زیستگاه احتمال دارد در آینده نه چندان دور نسل آن در معرض خطر انقراض قرار گیرد.

 تهدیدات: دشمن طبیعی مهم آنها پلنگ و گرگ است؛ همه ساله تعداد زیادی مرال توسط شکارچیان شکار می­‌شوند ولی در حال حاضر به علت داشتن قدرت استتار خوب، حس شنوایی قوی و زندگی در مناطق صعب­ العبور جنگلی، خطری جدی نسل این حیوان را تهدید نمی­‌کند اما با توجه به قطع بی­رویه درختان جنگلی و تخریب زیستگاه احتمال دارد در آینده نسل آن در معرض خطر انقراض قرار گیرد.

Share This: