«
«
دلفین بینی بطری
دلفین بینی بطری

 

نام علمی: Tursiops truncatus

راسته: آب بازان

خانواده: Delphinidae

 اطلاعات کلی

دلفین ها در قسمت بالای زنجیره غذایی قرار دارند و حضور آن ها در آب نشان دهنده سلامت موجودات پایین زنجیره غذایی و دریاست.

عادات : دلفین های بینی بطری به صورت اجتماعی درگروههای ۱۵-۲ نفر  و در برخی موارد چند صدتایی زندگی می‌کنند. جفت‌گیری در بهار و تابستان صورت می‌گیرد و نوزادان پس از یکسال به دنیا می‌آیند.

غذا: ماهی‌های کوچک، میگوها و خرچنگ‌ها
زیستگاه : دلفین بینی بطری  نزدیک ساحل و در مناطق سنگی یا تپه های مرجانی، شنی یا بسترهای سخت یا بسترهایی با علف دریایی زندگی می کند.

 پراگندگی در ایران

این گونه در تمامی آبهای خلیج فارس و بیشتر در حوالی جزیره قشم، حد فاصل هنگام و قشم در جنوب جزیره مشاهده شده است.

وضعیت حفاظتی

کمترین نگرانی در لیست قرمز IUCN

تهدیدات‌

  • بیماریها و انگلها
  • سموم‌طبیعی‌
  • آلودگی‌ های نفتی‌
  • شکارچیان طبیعی
  • فعالیت های انسان شامل: رفت و آمد زیاد قایق‌ها، تخریب زیستگاه، آلودگی های صنعتی و کشاورزی
  • صیادی:  ابزارهای صید و تورهای صیادی باعث صدمه دیدن یا به تله افتادن و یا غرق شدن دلفین‌هامی‌شوند.
  • صید بی‌رویه ماهیانی که دلفین‌ها از آن تغذیه می‌کنند منجر به کاهش جمعیت دلفین‌ها می‌شود.

اقدامات حفاظتی

در مورد حفاظت از گونه حساس دلفین بینی بطری تاکنون کار جدی در ایران صورت نگرفته است. در سالهای اخیر انجمن طرح سرزمین در زمینه امداد و نجات دلفینهای به گل نشسته اقداماتی را انجام دادهاند و موسسه حیات وحش میراث پارسیان با همکاری برنامه کمکهای مالی کوچک سازمان ملل و سازمان منطقه آزاد قشم مطالعاتی را در زمینه حفاظت از دلفین در آبهای خلیج فارس آغاز نمودهاند. در این پروژه سعی بر این است که علاوه بر شناخت رفتارهای گونه و زیستگاه آن از فشار ناشی از بازدید گردشکران بر گلههای دلفین کاسته شود. در این راه از مشاوره و همکاری مشاوران بینالمللی چون پروفسور کونراد ونوربیک برخوردار بودهاند.

رابطه انسان با گونه

دلفین‌ها علاقه زیادی به دنبال کردن کشتی‌ها و قایق‌ها دارند ؛ همچنین انسان‌ها با تربیت کردن دلفین‌ها از آنها برای اجرای نمایش استفاده می‌کنند.

 

Share This: